Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programı

YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUKLAR
Bireylerin sosyal yaşama etkin olarak katılımının arttırılması için, sahip oldukları yeterliliklerini en üst noktada geliştirmesi ancak eğitim ile mümkün olmaktadır. Özel eğitime ihtiyacı olan tüm bireylerde olduğu gibi, yaygın gelişimsel bozukluğu olan bireylerde de eğitim ve ev ortamları uygun şekilde yapılandırıldığında, işlevsel eğitim programları oluşturulduğunda, öğretim süreci bireysellik esasına göre hazırlandığında, bağımsız yaşam becerilerinin edinilmesi ve toplumsal entegrasyon bağlamında önemli ilerlemeler kaydedilmektedir. Yaygın gelişimsel bozukluğu olan bireylerin bağımsız yaşam becerilerini geliştirmeleri, davranış problemlerinin azaltılarak gereksinimleri olan beceriler kazanabilmeleri, uygun eğitim programlarıyla bütünleştirilmiş, yapılandırılmış ve zenginleştirilmiş öğretim ortamlarının erken yaştan itibaren sağlanmasıyla doğrudan ilişkilidir. Yaygın gelişimsel bozukluk gösteren bireylerin, tanı aldıkları ilk andan itibaren destek eğitim programlarına alınarak gelişimlerinin desteklenmeleri gerekmektedir.
DIR® Floortime™ çocukların gelişimsel süreçlerini değerlendirerek, karşılıklı etkileşim yolu ile sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerini desteklemeyi hedefleyen bir yaklaşımdır. Çocuklar ile doğru etkileşim kurmayı, yetişkin çocuk arasındaki duygusal bağı güçlendirmeyi ve oyun arkadaşı olmayı sağladığı gibi, farklı gelişim özelliklerine sahip çocukların bireysel özellikleri ve güçlü yönleri dikkate alınarak değerlendirilmeleri, eğitim ve terapi programlarının planlanması ve uygulanması için çeşitli disiplinlerden uzmanların kullanabileceği bir modeldir. DIR®Floortime™modeli, çocuğa beceri eğitimi yolu ile hedef davranışlar ve beceriler kazandırmayı değil; sosyal, duygusal ve bilişsel kapasitenin gelişimi için gereken alt yapıyı oluşturmayı önemser.
Grup Eğitimleri; aynı gelişim düzeyine sahip çocuklarımızın maksimum 4 kişilik grup oluşturularak verilen grup eğitimlerinde, çocuklarımızın bireyselde öğrenmiş oldukları becerileri grup içerisinde uygulayabilmeleri, arkadaşları ile sosyalleşebilmesi, iletişim ve oyun becerileri, grup aktiviteleri, grup ile hareket etme ve gruba verilen yönergeleri alabilmesi üzerine yapılan eğitimlerden. Grup eğitimleri, oluşturulan gruba göre bir veya iki eğitimci ile verilebilmektedir.
Kurumumuzda, Yaygın Gelişimsel Bozukluklar Destek Eğitim Programı doğrultusunda hazırlanan Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı'na göre bireylsel ve grup şeklinde eğitim verilmektedir.